„Da bi se ti izbori dogodili, potrebno je da se ispune odredjeni uslovi kojih trenutno nema. Videćemo vrlo brzo da li će biti uslova za nove izbore. Ako se formira vlast, ne verujem u nove izbore. Ako se formira neki privremeni organ ili veće, onda je to već predizborna atmosfera“, rekao je Aleksić za list Blic.

Aleksić je naveo da ta stranka želi nove izbore, ne samo gradske nego i parlamentarne, ocenjujući da je legitimitet vlasti upitan imajući u vidu šta se sve dogadjalo tokom kampanje.

Kako je saopštila Narodna stranka, on je dodao da vlast „ne krade“ glasove samo tokom mesec dana kampanje.

„U svakom slučaju, i ako bude novih gradskih izbora, naš stav je da opozicija ponovo treba da izadje u što široj koaliciji“, rekao je Aleksić.

Upitan šta kao poslanik očekuje nakon povratka u parlament, Aleksić je odgovorio da bi voleo da ne bude u pravu i da vlast ne pokuša da „napravi ponovo rijaliti“ i predstavi poslanike kao nedostojne tog mesta.

„Nadam se dijalogu i ozbiljnim raspravama o zakonima i o pitanjima važnim za državu, da ti ljudi koji budu diskutovali znaju šta rade da se ne svede sve na psovke i uvrede. Što se mene tiče, siguran sam da ćemo i ja kao i naša poslanička grupa maksimalno odgovorno nastupati“, rekao je Aleksić.

Kako je naveo, očekuje da će u skupštini biti mnogo drugačija atmosfera, jer će biti 86 opozicionih poslanika, a vlast se od toga odvikla.

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da se mora razgovarati, ali da bi dijalog postojao – uslove za njega mora da stvori vlast koja ima moć u institucijama i koja ima „potpunu kontrolu“ medijskog prostora i definiše pravde kretanja.

„Pravila ponašanja definišu oni koji su na vlasti. Od njih će zavisiti da li će parlament biti najviše zakonodavno telo koje će kontrolisati rad vlade ili će nastaviti da bude rijaliti kao do sada. Sada je prilika da vlast pokaže da li želi dijalog. Ako ga želi, može da ga ima u skupštini“, rekao je Aleksić.

Upitan o sastanku Vučića i Djilasa, Aleksić je ocenio da je taj razgovor još jedan primer gaženja institucija.

„Ako nema uslova za formiranje vlasti (u Beogradu), to ne sme da bude plod dogovora, to mora da bude plod delovanja institucija i poštovanja zakona. Ja ne želim da radim kako radi Vučić. Neću da mu pomognem ni na koji način, posebno u situaciji kada više nema apsolutnu većinu“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka je zaslužila i više od 12 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, koliko joj je pripalo na osnovu koalicionog sporazuma, i dodao da su članovi te stranke „izginuli na terenu“.

„Pored toga, sve vreme smo bili posvećeni jedinstvu opozicije i za to smo bili spremni da platimo cenu, pa i nametanje predsedničkog kandidata. Izostali su očekivani rezultati, a ostali ožiljci iz kampanje. Zbog budućnosti je važno utvrditi odgovornost i uvideti greške koje su pravljene, ne vidim problem u tome“, zaključio je Miroslav Aleksić.