Aleksić je naveo da ministar finansija Siniša Mali i “vrh režima u javnosti stvaraju sliku kao da zaduživanje nije nikakav problem”.

“Kada slušamo Malog trebalo bi da budemo srećni što se zadužujemo. Kao da mi dajemo kredite nekome, a ne da mi uzimamo kredite. Sada Mali kaže da je super što je Međunarodni monetarni fond (MMF) prihvatio da nam da pare, a pre nekoliko godina govorio je da je super što nam MMF nije potreban, jer smo postali finansijski stabilni i nezavisni. Šta je istina, kada sarađujemo sa MMF-om ili kada nam MMF više nije potreban”, upitao je Aleksić.

Aleksić je istakao da vlast “baš briga” odakle će krediti biti vraćeni, jer će ih vraćati naredne generacije i oni koji sada uzimaju kredite tada neće biti na vlasti.

“Dug će morati da se vrati pre ili kasnije. Srbija planom zaduživanja za 2023. godinu srlja ka dužničkom ropstvu, a svima će vrlo brzo olupati o glavu vaše priče kojima predstavljate da nije važno koliki je apsolutni iznos javnog duga nego je samo važno koliko procenata BDP-a iznosi dug. Tada će verovatno biti kasno i neće biti od pomoći što će možda neko odgovarati za to i neće biti na vlasti, jer će država i građani biti u velikom problemu”, rekao je Aleksić.

Aleksić je povodom predloženog zaduživanja za kupovinu vagona upitao da li će ti vagoni saobraćati na prugama u Pirotu, Pančevu i Subotici, gde su se vozovi prevrtali.

“U Pirotu punih 10 dana niste mogli da podignete vagone iz kojih se izlio amonijak i niko nije odgovarao zato što je to odgovornost na ministrima saobraćaja i ekologije Goranu Vesiću i Ireni Vujović. Kada je, međutim, odgovorna privatna firma odgovorna, kao u Pančevu, onda odmah reagujete”, zaključio je Aleksić.