Alfabet (Alphabet), krovna kompanija Gugla (Google), namašio je Epl (Apple) na listi tržišne vrednosti vodećih kompanija na svetu.
Do preokreta je došlo tokom jučerašnjeg kasnog trgovanja, pošto je Alfabet, koji je Gugl u oktobru osnovao kao matičnu kompaniju za sva svoja poslovanja, objavio izveštaj o zaradama u četvrtom tromesečju koji je istakao snažana rast na tržištu digitalnog oglašavanja.
Eplov Ajfon (iPhone) je, s druge strane, pretrpeo prvi pad od njegovog lansiranja pre osam godina.
Alfabet je zaradio 4,9 milijarde dolara na prihodima od 21,3 milijarde dolara u periodu oktobar-decembar. Kompanija navodi da bi bez troškova izdavanja akcija zaposlenima, zarada bila 8,67 dolara po akciji, što je uveliko nadmašilo očekivanje od 8,10 dolara po akciji.
Na osnovu trgovanja posle zatvaranja berze, tržišna vrednost Alfabeta je bila 555 milijardi dolara, dok je Eplova bila 533 milijarde dolara, mada se očekuje da bi Epl mogao da se vrati na vrh tokom današnjeg trgovanja.
Eplove akcije su u padu usled zabrinutosti zbog pada prodaje Ajfonova, dok su Alfabetove akcije na vrednosti dobile 45 odsto od kraja 2014. kada se njima još trgovalo pod imenom Gugl.
U poslednjem kvartalnom izveštaju Alfabeta prvi put su izneti detalji Guglovih poslovnih eksperimenata – od samovozećih vozila do leka za rak.
Gugl je do sada u finansijskim izveštajima prikrivao troškove perifernih poslova, zbog čega je bilo teško ustanoviti koliko je zaradjivao od svog osnovnog posla – digitalnog oglašavanja, pretrage interneta i video snimaka na Jutjubu.
U poslednjem tromesečju, Gugl je imao zaradu od 6,8 milijadi dolara na prihodu od 17,1 milijardi dolara, čime je ostvaren profit od ogromnih 40 odsto. Prema poslednjem izveštaju, Epl je imao profit od 32 odsto.
Alfabetove druge kompanije zajedno su imale gubitak od 1,2 milijarde dolara na prihodu od 151 miliona dolara. Tokom cele godine, gubitak je bio 3,6 milijardi dolara na prihodu od 448 miliona dolara.