Portparol Stejt departmenta isto to je rekao 30. aprila za Glas Amerike, istakavši da SAD ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske Vlade.U novoj Vladi našli su se i Vulin i Popović koji su od prošle godine pod sankcijama SAD.

Takav izbor ministara otvorio je pitanje kako će to uticati na odnose sa zapadnim partnerima, pre svega sa SAD, s obzirom da je američki ambasador još pre uvođenja sankcija Vulinu rekao da ne želi da ima kontakte sa njim.

Bivši ministar bez portfelja Nenad Popović stavljen je na listu sankcija Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD u novembru 2023. zbog pronevera i korupcije.

Nekoliko meseci ranije američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije Vulinu i to zbog, kako je navelo, umešanosti u “transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije sa drogom i zloupotrebu javne funkcije”.

U objašnjenju je takođe istaknuto da je Vulin “koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i dajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”.

Bodo Veber, viši saradnik nevladinog Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, za RSE je izjavio da je očigledno da je Beograd, izborom dvojice članova Vlade koji su pod sankcijama SAD, vodio računa o negovanju odnosa sa Moskvom.

“No, to ipak ne znači napuštanje politike sedenja na dve stolice (između Istoka i Zapada)”, ocenio je Veber.