„Nataša je značajna predstavnica sportskog sveta koja je pokazala ne samo istrajnost i hrabrost u najtežim momentima, već i duh inicijative i posvećenosti, kroz davanje podrške mladim sportistima u njihovim karijerama i profesionalnim prilagodjavanjima“, rekao je Košar na svečanosti u Ambasadi Francuske.

On je dodao da Kovačević Stojaković predstavlja mladu generaciju Srbije i da je njen izuzetni životni put je već inspiracija za sve one koji je prate.

„Vi ste od sada velika ambasadorka francusko-srpskog prijateljstva. Ovo prijateljstvo živi već vekovima i prevazilazi najteža iskušenja zahvaljujući osobama koje ga kao Vi održavaju svojim primerom, svojim angažovanjem i svojom odanošću“, kazao je Košar.

Kovačević Stojaković je rekla da je duboko počastvovana, zahvalna i ponosna.

„Današnji orden posmatram i idealistički. Viteški kodeksi ponekad zaboravljeni u moru površnosti danas imaju veću vrednost nego ikad. Dok se suočavamo sa svetskim krizama, upravo solidarnost, saosećanje i prijateljstvo postaju sve važniji“, kazala je.

Stojaković je kao članica košarkaške reprezentacije sa 19 godina doživela saobraćajnu nesreću kada joj je francuski košarkaški savez dao podršku da u Francuskoj dobije protezu noge i počne rehabilitaciju u Parizu.

Ona se već 2014. godine vratila na teren kao profesionalna košarkašica i kao deo ženske ekipe Crvene zvezde postala prva košarkašica na svetu sa protezom noge u profesionalnoj košarci.