Jelstad je naglasio spremnost norveške strane da prenese Srbiji iskustva u razvoju energetskog sektora i energetskoj tranziciji, te dodao da postoji značajno interesovanje norveških kompanija za potencijalne investicije u Srbiji, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Ambasador je potvrdio nameru Norveške da kroz bespovratna sredstva pomogne Ministarstvu rudarstva i energetike i u vladi Srbije u privlačenju lokalnih eksperata koji bi radili na energetskoj traniziciji i realizaciji reformi energetskog sektora, navodi se u saopštenju.

Đedović je kazala da je Srbija “trenutno u ključnoj fazi kad je reč o postavljanju dugoročnih ciljeva za povećanje učešća OIE u energetskom miksu”, ali i u momentu kad, kako je ukazala, pravi prve i važne korake u reformisanju energetskih kompanija, koje treba da budu “motor” čitave privrede.

“Iskustvo Norveške je značajno u sprovođenju naših ambicija, da unapredimo upravljanje državnim kompanijama i da povećamo energetsku nezavisnost korišćenjem sopstvenih energetskih resursa” rekla je Đedović.

Istakla je da očekuje da uskoro u parlamentu Srbije budu usvojene i izmene Zakona o korišćenju OIE, koji su osnov za sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

“Investitori koji su prepoznali potencijale Srbije u oblasti OIE ovim unapređenjem regulative treba da dobiju stabilan i predvidljiv okvir za ulaganja, a da istovremeno sačuvamo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema pri integraciji novih kapaciteta iz OIE”, navela je ministarka.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećem norveško-srpskom poslovnom forumu, u ponedeljak 24. aprila i koji će okupiti značajan broj norveških investitora, od kojih su mnogi iz energetskog sektora.