“Opozicija je započela proteste, koji su ohrabreni i podržani iz inostranstva. Vučić je pričao o tome, ne mogu da ulazim u detalje, jer je reč o poverljivim informacijama. Ali on ima neoborive dokaze da podsticanje i podrška dolaze sa Zapada”, rekao je Bocan-Harčenko posle sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Bocan-Harčenko je za televiziju Rasija 24 kazao da se protesti u Srbiji organizuju i izvode u skladu sa principima i tehnologijama “majdanskih revolucija”, što je termin koji se koristi za smenjivanje vlasti masovnim demonstracijama, poput onih iz 2014. na kijevskom trgu Majdan.

Naveo je da Zapad “namerava da dovede opozicione snage na vlast” u Srbiji, ali da “nikakvi ciljevi i šeme Majdana neće proći” zbog suprotstavljanja takvim akcijama, prenosi ruska državna agencija RIA novosti.

“Sva nezadovoljstva i pokušaji da se uzdrma Vučićeva vlast odnose se pre svega na njegov čvrst stav o nepridruživanju antiruskim sankcijama”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je kazao da je na današnjem sastanku sa Vučićem razgovarao i o saradnji Rusije i Srbije i naveo da to “pokazuje da srpski lider i u sadašnjoj situaciji gleda u budućnost”.

Vučić je ranije danas objavio da je Bocan-Harčenka informisao o sinoćnim neredima u Beogradu, do kojih je došlo na sedmom protestu u organizaciji koalicije “Srbija protiv nasilja”.

“Razmenili smo mišljenja i o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i aktuelnim geopolitičkim dešavanjima. Preneo sam ambasadoru želju da naša dva naroda dočekaju nastupajuće praznike i Novu godinu u miru i blagostanju”, napisao je Vučić na Instagramu.