„Ali postoji otvoren put za Zapad. To je put kojim Srbija, uz sve teškoće, treba da ide. Na srpskim gradjanima je da naprave izbor“, rekao je Hil za list Danas.

Prema njegovim rečima, gradjani o tome treba da odluče.

„Ja u to verujem a na njima je da odluče.Ako pogledamo istoriju, videćemo da su mnogi uspešni Srbiji bili deo zapadne civilizacije“, rekao je Hil.

Rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke i da će, kako je kazao, iako se ne slažu po svim pitanjima, svakako nastaviti da razgovaraju.

„Ne slažemo se po svim pitanjima ali ćemo nastaviti da razgovaramo.Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima“, rekao je Hil

Na primedbu kako se čini se da su odnosi Srbije i Kosova sve gori i gori, šta bi poručio Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, američki ambasador je rekao da „nije bio u Srbiji 23 godine“, te da je „razočavaravujuće to što nije bilo više napretka u odnosima Srbije i Kosova .

„Dobro je što je EU preuzela da vodi ovaj proces i dobro je da se vodi dijalog“, rekao je on, dodajući da mu je jasno „da još dosta progresa treba da se učini“.

Voleo bih da vidim saradnju, zajedničko razumevanje toga što znači biti dobre komšije“, rekao je on.

Naveo je i da „zločine u Ukrajine svi treba da osude“ jer, kako je ukazao, svi vide šta se dešava – „uništenje gradova, ubijanje civili, poslali su kriminalce iz Čečenije da čine zločine“.

„Sve što smo mislili o Rusiji više ne važi. Nije to više ona Rusija kakvu smo znali“, rekao je on.