Iz ambasade ove zemlje saopšteno je da su oba sastanka bili prilika za razgovor o inicijativama koje podržavaju, kao i o značaju uloge koju saveti nacionalnih manjina imaju u Srbiji.

“U okviru prve posete regionu jugozapadne Srbije ambasador Šmid izrazio je zadovoljstvo postojećom saradnjom sa Novim Pazarom i pohvalio veliku posvećenost koju su građani pokazali tokom pandemije korona virusa. Kao prvi odgovor na krizu i u cilju kasnijeg ublažavanja njenih posledica, Švajcarska je pružila podršku ugroženim grupama kroz niz grantova, kao i značajnu tehničku podršku Novom Pazaru u okviru projekta Swiss PRO”, saopšteno je iz ambasade Švajcarske.

Dodaju da se Švajcarska interesuje za region jugozapadne Srbije i da prati aktuelna politička dešavanja.

Ova zemlja, u okviru podrške koju pruža od 1991. godine Srbiji, dugi niz godina podržava važne projekte u Novom Pazaru u oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, pomažući lokalnim samoupravama u oblastima kao što su: efikasnija naplata poreza na imovinu, transparentnost, podrška civilnom društvu u unapređenju učešća građana u javnom odlučivanju, kao i poboljšanje pristupa mladih tržištu rada, kroz posebne programe obuke i individualno savetovanje.

Osim toga, sa partnerskim međunarodnim organizacijama kao što su OEBS, UNDP i UNOPS, pomogla je i niz manjih inicijativa u oblasti ljudske bezbednosti, pre svih onih koje se odnose na razvoj medija, participaciju mladih, pravnu obuku i dijalog o demokratizaciji i borbi protiv ekstremizma.

Iz ambasade Švajcarske ističu da će ova zemlja ostati posvećen partner Srbiji i nastaviti da podržava reforme u oblasti dobrog upravljanja i civilnog društva, ekonomskog razvoja i zapošljavanja, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja u naredne četiri godine, od 2022. do 2025. sa nešto manje od 100 miliona evra.

Ambasador Šmid prisustvovao je juče svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju nove toplane na biomasu u Novom Pazaru, sa potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.