Ističe se da „čitava medjunarodna zajednica treba da udruži snage da prekine vojnu agresiju Rusije i založi se za mir i multilateralni poredak zasnovan na pravilima“.

„Pozdravljamo to što se Srbija pridružila 141 zemlji i glasala za rezoluciju Generalne skupštine UN, najoštrije osudjujući rusku agresiju na Ukrajinu i zahtevajući da Rusija odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine“, navode ambasadori članica EU.

U tekstu se navodi da Srbija ima dugogodišnje iskustvo u prihvatu izbeglica, kako tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, tako i tokom migrantske krize 2015.

„Znamo da možemo da računamo na Srbiju i da ukrajinski narod koji beži od ratnih strahota može da računa na gostoprimstvo i saosećajnost Srbije. S naše strane, učinićemo sve što možemo da podržimo Srbiju u podršci Ukrajincima, jer Ukrajinci napuštaju svoje domove da bi preživeli“.

„Tokom demonstracija u Beogradu, mnogi Rusi, Belorusi i Ukrajinci su marširali zajedno sa Srbima protiv rata. Zato i mi želimo da izrazimo najdublje žaljenje zbog izolovanih primera diskriminacije koji su prijavljeni protiv ruskih državljana koji žive u inostranstvu“, dodaje se u tekstu.

Pored šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, tekst potpisuju i ambasadori Francuske, Češke, Švedske. Španije, Belgije, Madjarske, Poljske, Danske, Kipra, Irske, Litvanije, Grčke, Italije, Letonije, Luksemburga, Holandije, Slovačke, Malte, Estonije, Bugarske, Austrije, Rumunije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Portugalije i Slovenije.