“Nakon osude (ruskog) napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, EU je odlučila da uvede sankcije Moskvi, Srbija se zasad nije priključila tim sankcijama. Nadamo se da će se kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji Srbija odlučiti na sankcije poput drugih zemalja Zapadnog Balkana”, rekla je Konrad gostujući na tv N1.

Na pitanje šta se promenilo u odnosima Srbije i Nemačke s dolaskom novog kancelara Olafa Šolca, ambasadorka je rekla da ne veruje da se nešto promenilo.

“Ako ste prijatelji ne znači da uvek morate biti istog mišljenja”, rekla je Konrad i dodala da je sada “ključni izazov ruski napad na Ukrajinu” koji Nemačka smatra kršenjem međunarodnog prava.

“Srbiju vidimo kao partnera, dosta ulažemo u razvoj saradnje sa Srbijom jer želimo da podržimo Srbiju u približavanju EU i jer želimo da damo ljudima perspektivu”, rekla je ona.

Povodom zaoštravanja situacije na Kosovu, Konrad je rekla da to pokazuje koliko je hitno da se konačno pređe za pregovarački sto i da se pronađe kompromis.

“Važno je da Kosovo i Srbija koriste priliku da, uz posredstvo EU, pronađu konačni kompromis”, rekla je ona, dodajući da obe strane moraju pokazati volju da se pronađe rešenje koje će spustiti tenzije, kao i da “međusobne provokacije moraju da prestanu”.

Povodom zahteva Beograda KFOR-u za vraćanje pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Konrad je rekla da je stav Nemačke da će “uslediti odgovor KFOR-a i da ga treba sačekati”.

Na pitanje o predlogu francusko-nemačkog predloga za dijalog, ambasadorka je rekla da je reč o tome da se pored Briselskog sporazuma pokaže mogući put o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.