“Očekujemo da će uspostavljanje Zajednice srpskih opština koja je dogovorena 2013. i 2015. biti stvaljeno na dnevni red dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU”, rekla je ambasadorka Konrad za današnji Blic i dodala da je upravo dogovor oko formata ZSO jedan od ciljeva tog dijaloga.

Ona je navela da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak “ima poverenje i podršku Nemačke” i da je “njegovo angažovanje tokom poslednjih nedelja, zajedno sa evropskim i transatlantskim partnerima, značajno doprinelo smirivanju situacije”.

“Sada je na Srbiji i Kosovu da pokrenu dijalog koji će dovesti do trajne normalizacije odnosa između dve zemlje”, dodala je.

Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, ambasadorka je rekla da napredak na tom putu zavisi od sporovođenja reformi i usklađivanja sa standardima EU i dodala da se u ovoj godini od Srbije očekuje sprovođenje reforme pravosuđa.

Konrad je rekla i da očekivanje EU da se Srbije priključi sankcijama protiv Rusije proističe iz činjenice da Srbija želi da postane deo EU i deo zajednice vrednosti, ali je dodala da “nije svrsishodno to pitanje povezivati sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine”.

Kada je reč o regionu, Konrad je rekla da su “sve inicijative koje doprinose zbližavanju regiona dobrodošle” navodeći da Nemačka “očekuje dalji napredak u razvoju u vezi sa Zajedničkim regionalnim tržištem kao i pozitivne impulse sprovođenjem Zajedničke deklaracije o energetskoj bezbednosti i zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu”.