“Ovom letu pridajemo veliki značaj, očekujemo da će njegovo uspostavljanje doprineti daljem intenziviranju sveukupne strateške saradnje izmedju dve zemlje, u prvom redu očekujemo intenziviranje društvene razmene i razmene delegacija u svim oblastima, posebno ekonomskoj, a naročito očekujemo intenziviranje turističke saradnje, odnosno obnovu trenda iz prepandemijskog perioda”, izjavila je Stefanović.

Podsetila je da je u 2019. godini Srbiju posetilo rekordnih 145.000 kineskih turista.

Očekuje se da će prvi let na toj liniji biti u 14.10 sa aerodroma “Nikola Tesla”, a da će avion sleteti u severni kineski grad Tijendjin u 7.00 u subotu po pekinškom vremenu.

Letovi izmedju dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tijendjina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do Beograda obavljati nedeljom.

Prosečno trajanje leta, avionom Erbas A330 je 10 časova od Beograda do Tjendjina i 12 časova u povratku, rekla je ambasadorka.

Dodala je da letenje za Kinu za Er Srbiju nije nepoznanica. “Tokom 2020. godine, Er Srbija je obavila izuzetno važan zadatak, odnosno sa više od 100 letova Er Srbije realizovan je transport tada više nego neophodne medicinske opreme i materijala u jeku epidemije kovida”, rekla je Stefanović.

Ovom linijom, Er Srbija ponovo, kako je rekla, uspostavlja direktne letove do Kine posle 22 godine, od oktobra 2000. kada je tadašnji JAT poslednji put leteo za Peking.

Podsetimo, Tijendjin je megagrad na severu Kine sa 13,7 miliona stanovnika. Grad je izuzetno važan industrijski i finansijski centar, koji je zajedno sa Pekingom, Šangajem i Čungćingom, jedan od četiri grada pod direktnom upravom centralne vlade Kine.

Taj grad je glavna luka putem koje se snabdeva kineska prestonica Peking i najznačajnija luka na severu Kine. Tijendjin i Peking vezuje pruga duga 117 kilometara kojom saobraćaju superbrzi vozovi, kojima se u te gradove stiže za oko 30 minuta.