Ambasadorka Švedske, Anika Ben David, danas je, na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije, Dubravkom Đedović, istakla “rastuć interes” švedskih kompanija za ulaganje u energetiku Srbije.

Ambasadorka je rekla da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima diversifikacije – raznovrsnosti izvoraa snabdevanja energentima, saopštilo je Ministarstvo.

Kazala je da je “zelena agenda” prioritet švedskog predsedavanja EU, te da Švedska, kao lider u “zelenoj tranziciji”, može u Srbiji doprineti ubrzanju procesa “dekarbonizacije” – smanjenja nastanka ugljen-dioksida koji zagađuje i zagreva atmosferu.

“Kao zemlja sa višedecenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u toj oblasti”, rekla je Ben David, navodi se u saopštenju.

Đedović je rekla da je u toku finalizacija rada na “Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu” Srbije koji će “definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetske efikasnosti i emisije gasova s efektom staklene bašte”.

Podsetila je i da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

“U realizaciji našeg cilja – smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent”, rekla je ministarka.

Po njenim rečima, zato su izuzetno važni završetak radova na interkonekciji – povezivanju gasovoda Srbije i Bugarske, i nastavak ulaganja u gasnu infrastrukturu u Srbiji.

Đedović je o obnovljivim izvorima energije rekla da je “namera da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetroelektrana”.