Iz američke ambasade u Sarajevu ovako su odgovorili na pitanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, upućeno ovoj ambasadi – “Gde u Dejtonskom mirovnom sporazumu stoji da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini”.

“Kako je to pomoćnik državnog sekretara (Džejms) O’Brajan naveo u svom govoru u februaru 2024. godine – Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi”, navedeno je u saopštenju, u kojem su poslali i link s tekstom govora O’Brajana.

U obraćanju iz februara ove godine O’Brajan je naveo da je Bosna i Hercegovina Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

“Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima”, rekao je tada amerilki diplomata.

Reakcija Vučića usledila je nakon što je ambasada SAD juče zaključke Svesrpskog sabora nazvala opasnim, ističući da predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *