„Želela bih da se izjasnim krivom. Medjutim, nije bilo namere. Nisam želela da kršim zakon. Želela bih kasnije da svedočim. Potrebno mi je vreme da se pripremim“, rekla je Grajner u sudnici blizu Moskve, prenosi Glas Amerike.

Grajner je, objašnjavajući prisustvo tečnosti na bazi kanabisa u njenom prtljagu, rekla da je žurila dok se pakovala za put i da su patroni slučajno završili u njenoj torbi.

Sledeći sudski pretres zakazan je za 14. jul.

Njen advokat Aleksandar Bojkov rekao je novinarima da se nada da će joj biti izrečena najmanja moguća kazna.

Drugi zastupnik košarkašice, Marija Blagovolina je novinarima ispred suda rekla da je Grajner „ovo delo počinila iz nehata“.

„Naravno da se nadamo popustljivosti suda. S obzirom na sve okolnosti slučaja, uzimajući u obzir ličnost našeg klijenta, smatramo da priznanje krivice treba uzeti u obzir“, rekla je ona, prenosi agencija Asošiejted pres.

Sudjenju su prisustvovali i zvaničnici iz američke ambasade u Moskvi i uručili Grajner pismo koje joj je uputio predsednik Džo Bajden, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Nećemo posustati dok Britni, Pol Vilan i drugi nepravedno privedeni Amerikanci ne budu ponovo sa svojim voljenima“, tvitovao je Blinken.

Grajner je privedena 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što je u njenom prtljagu navodno pronadjeno ulje kanabisa.

Sudjenje zvezdi WNBA lige počelo je prošle nedelje u svetlu sve češćih poziva Vašingtonu da uloži više napora da se Grajner oslobodi gotovo pet meseci posle hapšenja.

Medjutim, zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov je upozorio da „pokušaji američke strane da diže buku u javnosti… ne doprinose praktičnom rešenju ovog pitanja“.

Bela kuća u sredu je saopštila da je predsednik Bajden razgovarao sa suprugom američke košarkašice da bi je uverio da radi sve što može da osigura njeno oslobadjanje, što je pre moguće.

Bajden i Šerel Grajner razgovarali su nakon što je Bajden pročitao Britnino pismo u kojem je navela da strahuje da se nikada neće vratiti kući.

Stejt department je označio Grajner kao nepravedno privedenu, a njen slučaj je prosledio specijalnom predsedničkom izaslaniku za pitanja talaca.

Na pitanje o mogućnosti da Grajner bude razmenjena za Rusa pritvorenog u Americi, Rjabkov je rekao da dok njeno sudjenje ne bude okončano „nema formalnih ili proceduralnih razloga da se razgovara o bilo kakvim budućim koracima“.

Ruski mediji više puta su spekulisali da bi Grajner mogla da bude oslobodjena u okviru razmene zatvorenika, a da bi američke vlasti iz zatvore pustile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog pod nadimkom „Trgovac smrću“, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu po presudi za zaveru da ubije američke državljane i zbog pružanja pomoći jednoj terorističkoj organizaciji, prenosi agencija Asošijeted pres.

Drugi pak sugerišu da bi mogla da bude oslobodjena zajedno sa Polom Vilanom, bivšim marincem koji u Rusiji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu po optužbi za špijunažu, za koju su SAD više puta navele da je nameštena.

Bivši američki marinac Trevor Rid u aprilu je oslobodjen u zamenu za ruskog pilota osudjenog za trgovinu drogom.