U operaciji je učestvovalo oko 100 američkih vojnika sa tri helikoptera MH-47, a prebačeno je oko 70 preostalih službenika ambasade na nepoznatu lokaciju u Etiopiji, rekla je pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja Moli Fi.

Ona je dodala da je Etiopija taokođe pružila podršku za prelet i punjenje gorivom.

Vašington je zatvorio američku misiju u Kartumu na neodređeno vreme, ali su hiljade američkih građana i dalje ostale u istočnoafričkoj zemlji.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da prima redovne izveštaje svog tima o naporima da se pomogne preostalim Amerikancima u Sudanu “u meri u kojoj je to moguće”.

Bajden je rekao da su Džibuti, Etiopija i Saudijska Arabija takođe pomogli u evakuaciji.

On je takođe pozvao da se tamo prekine “nesavesno” nasilje.

“Ponosan sam na izuzetnu posvećenost osoblja naše ambasade, koje je hrabro i profesionalno obavljalo svoje dužnosti i otelotvorilo američko prijateljstvo i vezu sa narodom Sudana”, rekao je Bajden u saopštenju.

Američki zvaničnici rekli su da bi bilo previše opasno sprovesti širu misiju evakuacije, dok deveti dan traju borbe snaga dvojice suparničkih sudanskih komandanata.

U borbama je poginulo više od 400 ljudi, glavni međunarodni aerodrom je zatvoren, a putevi su pod kontrolom naoružanih grupa.