Poseta tridesetak lidera iz Jevrejskih federacija Amerike odražava zabrinutotst da bi se previranje unutar Izraela moglo preliti i na jevrejske zajednice u inostranstvu.

Američka jevrejska zajednica se inače retko meša u unutrašnje poslove Izraela, navodi AP.

Erik Fingerhat (Eric Fingerhut), predsednik i izvršni direktor Jevrejskih federacija (Jewish Federations), rekao je da tek nedavno najavljena jednodnevna poseta ilustruje “ozbiljnu zabrinutost” koju je debata u Izraelu izazvala među američkim Jevrejima.

Netanjahu i njegovi saveznici, partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, pokrenuli su reforme u januaru pošto su krajem decembra došli na vlast.

Cilj reforme je da se oslabi Vrhovni sud i Netanjahuovim saveznicima omogući kontrola nad postavljanjem sudija.

Pristalice reforme kažu da je to potrebno kako bi se ograničio prevelik uticaj neizabranih sudija na nacionalnu politiku.

Kritičari plana međutim upozorovaju da će reforma uništiti osetljiv izraelski sistem kontrole i razvnoteže vlasti i da je Netanjahu, kome se sudi zbog optužbi za korupciju, u sukobu interesa.

Takođe strahuju za prava LGBTQ zajednice i manjina jer se brinu da će pretrpeti štetu, što je izazvalo zabrinutost i američkih Jevreja. Desetine hiljada Izraelaca protestuje svake subote protiv reforme.

Lideri kompanija visoke tehnologije, Nobelovci ekonomisti i istaknuti bezbednosni zvaničnici su se izjasnili protiv, a vojni rezervisti prete da će prestati da se javljaju na dužnost i čak su neki najbliži saveznici Izraela, uključujući SAD, apelovali na Netanjahua da uspori.

Nastojanja predsednika Izraela Isaka Hercoga da posreduje kompromisu nisu za sada urodili plodom i Netanjahuovi saveznici ostvaruju plan.

Federacija je rekla da je prvi put u istoriji poslata takva delegacija da diskutuje o izraelskoj politici s izraelskim liderima.

Fingerhat je izjavio da njegova grupa nije mogla da se sastane sa Netanjahuom koji danas putuje u Nemačku, ali će razgovarati sa članovima njegove koalicije, opozicionim liderima i Hercogom.

Poruka grupe svim stranama je da nađu kompromis i smire duboko polarizovanu atmosferu.

Fingerhat je takođe rekao da je njegova organizacija odlučila da progovori jer američki Jevreji “vole i duboko brinu za Izrael”, ali i zato što su zajedničke vrednosti Izraela i Amerike ključni izvor podrške u SAD.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *