Ta vodeća međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu pozvala je i članice Ujedinjenih nacija da se angažuju na obezbeđivanju pravde za žrtve zlostavljanja od talibana.

Uprkos obećanjima talibana da će biti umereniji nego za vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001), talibani su ipak nametnuli oštre mere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021. godine, pri kraju povlačenja snaga SAD i NATO-a posle 20 godina rata u toj zemlji.

Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a devojčicama školovanje posle šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja posle presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Organizacija Amnesti internešenel saopštila je i da su talibani borce za ženska prava, akademike i aktiviste poslednjih meseci nezakonito zatvarali, navodeći da su hapšenja proizvoljna i da pritvoreni nemaju pravnu pomoć ni pravo da ih posete članovi porodica.

Generalna sekretarka Amnesti internešenela Anjes Kalamar (Agnes Callamard) rekla je da se situacija sa ljudskim pravima u Avganistanu ubrzano pogoršava, i da se “nemilosrdna zlostavljanja” od talibana nastavljaju svakog dana.

“Jasno je da talibani nisu voljni niti u mogućnosti da istražuju akcije svojih pripadnika kojima se grubo krše ljudska prava stanovništva Avganistana”, kazala je Kalamar.

Organizacija je takođe saopštila da su ljudi koji javno kritikuju talibanske propise uhapšeni bez ikakvih objašnjenja, dok se kršenje prava žena i javna ubistva manjinskih etničkih Hazara nastavljaju.

Portparoli talibana za sada nisu komentarisali izveštaj Amnestija.

Amnesti je naveo da je prijavio i zlostavljanje od talibana u severnoj provinciji Pandžšir, gde se njihove snage bore protiv pobunjenika, pripadnika takozvanog Nacionalnog fronta otpora.

Grupa je citirala reči neimenovanog svedoka da su talibani pozivali meštane u Pandžširu preko razglasa na sastanak, a zatim vezali oko 50 muškaraca koji su se pojavili i tukli ih kundacima pre nego što su ih odveli.