Upotreba prototipa futurističkog robot-čamca je u planu na oko 100 kilometara kanala u Amsterdamu.
Ta potpuno autonomna plovila bi obavljala razne zadatke, uključujući prevoz putnika i prevoz smeća.
Na projektu “Roboat” rade stručnjaci Instituta u Amsterdamu i naučnici Instituta za tehnologiju (MIT) u američkoj državi Masačusetsu.
Čamci-roboti plove polako, brzinom do šest kilometara na sat, pomoću propelera i četiri potisnika koje napaja električna baterija kapaciteta da ih, zavisno od zadatka, pokreće od 12 sati do 24 sata. Njima na daljinu upravlja računar na osnovu podataka s kamera i senzora koji skeniraju područja oko plovila.
Čamci su “modularni” i lako mogu da se prilagode za prevoz tereta ili ljudi.
Tim koji radi na projektu kaže da su potrebne još dve do četiri godine da bi se usavršila tehnologija autonomnog upravljanja tim plovilima.
Stefan van Dijk, direktor inovacija u amsterdamskom institutu, rekao je da je ta nova tehnologija “veoma relevantna u izuzetno složenim lučkim operacijama, gde je mnogo brodova i drugih plovila, mnogo kejova i molova. Tamo se zaista može poboljšati sigurnost pomoću autonomnih sistema, ali i rad učiniti efikasnijim”.
Na nedavnim demonstracijama, jedan električni brod-robot, dugačak četiri metra, manevrisao je pored replike trgovačkog broda “Amsterdam” iz 18. veka, što je bio simbiličan prikaz nautičke prošlosti i budućnosti tog graada.
Sledi da robot nauči da manevriše kroz sav saobraćaj u amsterdamskim kanalima koji su prepuni privatnih čamaca i brodića koji krstare s turistima.
Postoji i pravni aspekt projekta, te se radi na pripremi izmena neophodnih da bi se omogućila autonomna upotreba robot-čamaca, bez kapetana i kormilara.
Podaci koje budu prikupljale kamere tog plovila neće identifikovati osobe u okolini i u tom smislu će privatnost gradjana biti garantovana.