Subotić je danas za Dnevni evropski servis agencije Beta rekao da je EU pokazala da je doživela svojevrsno geopolitičko otrežnjenje i da neće tolerisati potpisivanje radi potpisivanja već faktičku normalizaciju radi mira, stabilnosti i buduće zajedničke evropske budućnosti.

Po rečima tog programskog menadžera i višeg istraživača CEP, reč je o politički najznačanijem dokumentu još otkako je 2013. potpisan Briselski sporazum i koji kao takav zahteva vreme za implementaciju iz više razloga.

Na prvom mestu, rekao je Subotić, ubuduće će se u dijalogu voditi računa da se svi prethodni sporazumi u celosti primene u praksi.

Zatim se zahteva razvijanje Zajednice srpskih opština (ZSO) što bi podrazumevalo izradu statuta i institucionalizaciju u okviru pravnog sistema Prištine.

Takođe, dodao je, tek treba razviti model prema kojem će se formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu s evropskim modelima.

Subotić dalje navodi da će vreme pokazati da li su Beograd i Priština u stanju da se u kontinuitetu drže dogovora, čime je fokus prebačen sa pukog potpisivanja na praćenje primene potpisanog.

“Konačno, s obzirom da je cilj sporazuma, između ostalog, i da se prave iskoraci ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je i preduslov za dalje evropske integracije obeju strana, biće potrebno vreme i za dijalog s građanima o promenama koje se mogu odraziti i na njih”, rekao je Subotić.

On je rekao i da je moguće, iako prethodna praksa uči da treba biti obazriv kada su u pitanju dijalog i uspesi koji iz njega proističu, da će dve strane imati više podsticaja da se drže postignutih dogovora ukoliko bi imale jasniju perspektivu članstva u EU.

“U tom pogledu, EU se nalazi u dobroj poziciji da razvije i pruži snažnije ekonomske i političke podsticaje u periodu pre članstva, sa ciljem generisanja neophodne političke volje bez koje niti može doći do dalje demokratizacije u regionu, niti njegove stabilizacije”, zaključio je Subotić.

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas i sutra biće u Prištini, a početkom sledeće nedelje u Beogradu da bi radi primene prihvaćenog predloga EU o normalizaciji odnosa pripremio susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Sastanak Vučića i Kurtija najavljen je za 18. mart u Ohridu.