„Sa čisto vojne tačke gledišta, vrlo je važno da se ruske snage oteraju sa desne strane Dnjepra u Hersonskoj oblasti, da im se odseče logistika i dostava kako bi moglo da se predje na levu stranu Dnjepra“, rekao je Levčenko u Kijevu srpskim novinarima koji borave u Ukrajini.

Nakon što je ukrajinska vojska saopštila da je započela kontraofanzivu ka Hersonskoj oblasti, Levčenko je kazao da komanda te armije želi da sačuva što više života ukrajinskih vojnika i da se zato fokusira na artiljeriju i raketiranje, pre svega na američke sisteme HIMARS, sa idejom da se ruska vojska protera, odnosno da sama dodje do zaključka da treba da se povuče.

„Odluka o povlačenju, što se Rusije tiče, jeste politička odluka, svaki veći ili manji poraz na frontu je negativna poruka kod kuće, ne samo za komandante već i za javno mnjenje“, naveo je Levčenko.

Dodao je da zato misli da će se Rusija držati u Hersonu koliko može, čak i po cenu života vojnika, samo da izbegne tu vrstu poraza.

Ukrajinski analitičar se osvrnuo i na činjenicu da već više od mesec dana na obe strane nema značajnijih pomeranja na frontu.

„Treba da uzmemo u obzir i priznamo da je naš protivnik jak i da po brojnosti, logistici i naoružanju prevazilazi ono čime raspolaže ukrajinska vojska. U takvim okolnostima cilj je da se protivnik izmori, da mu se potroše resursi, zato se ne pomera front, i da onda može da se ide u kontranapad“, istakao je Levčenko.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da je započela kontraofanzivu ka Hersonskoj oblasti sa ciljem da natera rusku vojsku na povlačenje. Strateški važan grad Herson i istoimenu okolnu oblast ruske snage drže pod kontrolom od marta.