„Na republičkom nivou oko 11.000 kvadratnih kilometara je površina koja je ugrožena poplavama. To je oko 12,5 odsto ukupne teritorije“, naveo je on.

Andjelković je ocenio da do polave u naseljenim mestima dovodi više faktora, a da su neki od njih pretvaranje ogromnog broja zelenih površina u asfaltirane, betonirane i popločane, neplanska gradnja bez adekvatne prateće infrastrukture, neodržavanje drenažnih sistema i potpuno zanemarivanje gradskih potoka u koje se izliva kanalizacija i baca šut.

„Zatrpavaju se da bi se dobilo gradjevinsko zemljište i uopšte, zanemarena je priroda slivova i njihova hidrografska mreža. Često su uredjena korita oštećena, bujične gradjevine zapuštene, nasipi devastirani, a u inundacijama sagradjena ponegde i čitava naselja“, kazao je Andjelković.

On je apelovao na vlast, republičku ali i lokalne samouprave, da se „ne igraju sa životima i imovinom sugradjana“ i ocenio da se sa ulaganjem u održavanje i dogradnju drenažnih sistema u naseljima mora otpočeti odmah.

„Da nam ne bi svaka kiša usred leta, predstavljala rizik po bezbednost, apelujemo na sve relevantne činioce, direktore javnih komunalnih preduzeća, da se bave svojim poslom. Da njihova uloga nije u podršci vladajućoj stranci pred izbore, već u tome da omoguće svim građanima bezbedan život, kroz delatnost kojom se bave“, naveo je Andjelković.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.