“Dobro je donositi novi Zakon o bezbednosti na radu, ali nije dobro što nisu uvaženi svi naši predlozi koji su trebali da unaprede ovaj zakon”, rekla je Andrić.

Apelovala je na Vladu i istakla da traže od resornog Ministarstva da pojača kapacitete insepktorata za rad, kao i da je potrebno da inspektorat ide u nenajavljene nadzore.

Istakla je i da minimalna cena rada ne treba da bude pravilo, već izuzetak, kao i da se “Nezavisnost” bori za to da medijalna zarada bude veća od sadašnjih 62.000 jer je to iznos za koji radi polovina zaposlenih radnika u Srbiji.

“Ove godine napravili smo iskorak. Sami smo napisali Zakon o radu. Stalno nam govore da samo kritikujemo i da treba da damo rešenja. Seli smo i napisali predlog novog zakona o radu jer su izmene 2014. unizile prava radnika. Sada smo ponudili novi zakon koji treba da podržava kolektivne ugovore i da omogući da svaki radnik bude siguran”, rekla je ona.

Istakla je da sindikat želi da ujedini sve radnike, između ostalog i radnike migrante, jer “Nezavisnost nikada nije bila kisenofobična, niti će biti”.

“Borimo se za to da se Zakon o radu primenjuje i na strane radnike koji rade u Srbiji. Ne želimo robovski rad u Srbiji, želimo da ih mi sindikalno organizujemo. Srbija ne može napredovati ako je jedini motiv jeftina radna snaga i povećanje kapitala. Pitaju nas da li stvarno postoji poverenje u sindikate, a ja vas pitam ko drugi štiti prava radnika u Srbiji nego sindikati”, naglasila je Andrić.