Agencija navodi da je Miroslav Lajčak u Prištini tri sata razgovarao s najvišim zvaničnicima Kosova — predsednikom Vjosom Osmanijem, premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bislimijem pošto je dan ranije posetio Beograd.

AP konstatuje da EU i SAD “vrše pritisak na obe zemlje da sprovedu sporazume koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti postigli u februaru i martu” 2023.

Dalje se kaže da je Lajčak ukazao da će u 27 država Evropske unije u junu biti izbori za Evropski parlament, dok SAD izlaze na izbore u novembru, te će “pažnja, naravno, kasnije ove godine biti usmerena na te procese”.

Ap kaže da “pregovori o normalizaciji uz posredovanje EU nisu uspeli da postignu napredak, posebno posle otužanog sukoba septembra prošle godine maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije u kojem su poginule četiri osobe i podigla se napetost u regionu”.

I Srbija i Kosovo rekli su da žele da se pridruže EU, ali je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao da njihovo odbijanje kompromisa ugrožava njihove šanse za članstvo, navodi AP.