Više od jedne decenije, Vučić i njegova stranka kontrolišu sve nivoe vlasti u Srbiji, pa su na izbore u nedelju 2. juna izašli kao jasni favoriti, dodaje AP, pozivajući se na izveštaj posmatračke misije OEBS da su beogradski ponovljeni izbori protekli u znaku zloupotrebe javnih resursa i dominacije vladajuće stranke, ali da je izborni proces generalno vođen valjano.

Izveštaj pokazuje da su posmatrači OEBS uočili “brojne prbleme sa tajnošću glasanja, kao i nekoliko slučajeva ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, kao i izolovane slučajeve nasilja”, i da se, “uprkos poštovanju fundamentalnih sloboda, mogućnost glasača da slobodno biraju dovodi u pitanje usled sumnji u široko rasprostranjen pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa”.

Kako AP napominje, prvobitni izbori u decembru doveli su do političkih tenzija i optužbi da je Vučićeva stranka namestila izborne rezultate, da su potom usledili višenedeljni protesti.

Agencija takođe konstatuje da “Vučić formalno nastoji da se Srbija pridruži Evropskoj uniji, ali da se udaljava od proevropskih demokratskih vrednosti, održavajući veze sa Rusijom i Kinom”, i da njegova “populistička stranka predstavlja sebe kao jedinu političku snagu sposobnu da upravlja Srbijom u vreme globalnih previranja.”