Tramp – veliki favorit za predsedničkog kandidata republikanaca na izborima u novembru, nastoji da uloži što biše žalbi i što je moguće više odloži razne krivične postupke koji su pokrenuti protiv njega, u svakom slučaju do posle izbora.

Tramp će se žaliti na ovu odluku Apelacionog suda, rekao je njegov portparol. 

Federalni Apelacioni sud doneo je presudu da Donald Tramp nema imunitet od gonjenja po optužbama da je planirao da preinači svoj poraz na predsedničkim izborima 2020, što bivšeg prvog čoveka SAD dovodi korak bliže krivičnom suđenju kakvo do sada nije viđeno u istoriji SAD, prenosi Glas Amerike.

Tročlano veće Apelacionog suda Distrikta Kolumbija danas je odbacilo Trampovu tvrdnju da on ne može da bude gonjen jer se optužbe odnose na njegove zvanične dužnosti i odgovornosti kao predsednika.

Presuda odbacuje njegov pokušaj da izbegne suđenje po optužbama za podrivanje demokratije i prenosa vlasti.

Trampovi advokati su tvrdili da bivši predsednici imaju pravo na široku zaštitu i da ne mogu da budu krivično gonjeni zbog zvaničnih poteza, osim ako ih prethodno ne opozove Predstavnički dom Kongresa, a Senat ih ukloni sa funkcije.

Tramp je dva puta opozvan u Predstavničkom domu, ali su oba puta republikanci u Senatu imali dovoljno glasova da ga oslobode optužbi.

Sudije su navele da se Tramp tretira kao svaki građanin, sa istim zaštitama kao i svaki običan optuženi, te nema nikakav imunitet koji proizilazi iz izvršne vlasti, koji je mogao da ga štiti dok je bio na dužnosti predsednika. 

Zbog žalbenog postupka suđenje predviđeno prvobitno za 4. mart je odloženo na neodređeno vreme.

Protiv Trampa se takođe vodi postupak u savenoj državi Džordžiji za dela vezana za mešanje u izbore, i treba da odgovara pred saveznim sudom zbog nemarnog držanja poverljivih dokumenata posle odlaska iz Bele kuće.