Naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije Sanja Petrović Todosijević ocenila je da je i prethodna “apsurdna” prodaja obustavljena posle peticije gradjana Srbije i okolnih zemalja.

Inicijativa za obnovu Memorijala Boško Buha zatražila je od države da iskoristi pravo preče kupovine i ostvari ponovno vlasništvo nad Memorijalom na Jabuci kako bi ga vratila u prvobitno stanje, odnosno da posluži deci za igru i učenje.

“Memorijalni kompleks Boško Buha 1986. ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, i taj nivo zaštite ima manastir Mileševa, na primer. Da li možemo da zamislimo da se takav kulturni spomenik nadje u ovakvoj situaciji”, upitala je Petrović Todosijević.

Ona je navela svoja saznanja da je Ministarstvo kulture pokušalo da prepopruči proces eksproprijacije državi, ali je država preko Republičke agencije za imovinu odgovorila da nije u finansijskoj mogućnosti da otkupi taj memorijal i da ga ponovo stavi “pod svoju kapu”.

“Rekla bih da je sudbina ovog memorijala paradigma bivše države čije je nasledje raspadom jugoslovenske države u potpunosti odbačeno i marginalizovano”, rekla je Petrović Todosijević uz ocenu da sredstva kojima bi se spasao memorijal nisu velika za državu.