Arsenijević je agenciji Beta kazao da je Civilna zaštita rasformirana 2013. godine nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, a da takozvana “Severna brigada” nikad nije ni postojala.

“Civilna zaštita, u kojoj je bilo zaposleno oko 350 Srba, rasformirana je 2013. godine nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, kada su sve srpske institucije sa severa Kosova integrisane u kosovski sistem. Takozvana ‘Severna brigada’ je naziv za nepostojeću organizaciju, tako da ova odluka Vlade Kosova predstavlja još jedan vid pritiska i najavu novih hapšenja nevinih Srba na severu Kosova”, ocenio je Arsenijević.

Kazao je da na severu Kosova ne postoji nijedan Srbin koji ima za cilj da oružanim putem menja bilo kakvu vlast.

Naglasio je da prištinske vlasti svakodnevno vrše pritisak na sve građane srpske nacinalnosti.

“Neki civili albanske nacionalnosti svaki dan obilaze opštine na severu Kosova i raspituju se za pojedine građane srpske nacionalnosti koji nemaju nikakve veze s bilo kakvim aktivnostima. Oni tako unose nemir i strah od hapšenja, pa su mnogi Srbi primorani da se isele”, istakao je Arsenijević.

Vlada Kosova proglasila je danas “Civilnu zaštitu” i “Severnu brigadu” za terorističke organizacije.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je ta odluka doneta “na osnovu činjenice da te formacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po pravni i ustavni poredak Kosova”.

“Ustavni i pravni poredak je beskompromisan, u cilju zaštite svih građana. ‘Civilna zaštita’ i ‘Severna brigada’ su proglašene terorističkim organizacijama jer predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Republike Kosovo. Nivo rizika od njih je visok i institucije su u stalnim naporima da se suprotstave aktivnostima i spreče posledice”, naveo je Kurti.