Uoči sastanka Severnoatlantskog saveta na skupu ministara spoljnih poslova članica NATO-a, Aselborn je novinarima rekao da u mobilnim telefonima i automobilima koji se koriste na Zapadu ima mnogo delova iz Kine i da treba paziti da ne dođe do oblika strateške zavisnosti.

Aselborn je naveo da su NATO i Kina “na istoj liniji” po pitanju ruske pretnje nuklearnim oružjem u sklopu njenog rata protiv Ukrajine.

“Verujem da i Kina želi da ruski rat protiv Ukrajine bude okončan i da ne dođe do nuklearne katastrofe”, dodao je Aselborn, šef luksemburške diplomatije od 2004. godine.

On je kritikovao vlasti Kine zbog primene sile nad učesnicima ovonedeljnih protesta u kineskim gradovima.

“U 21. veku ne možete staviti građane u jedan okvir i govoriti im da postoji jedna filozofija, i to državna. Ljudi teže slobodi i Kinezi će to morati da prihvate”, naveo je Aselborn.

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a baviće se danas, drugog dana skupa u Bukureštu, i delovanjem Kine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da povećano prisustvo Kine širom sveta predstavlja svojevrstan izazov za alijansu.

“Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u sajber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom”, kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbednosne posledice kineskih ekonomskih aktivnosti.