ASTRA je kroz fokus-grupe i upitnike ispitala relevantne organizacije koje pružaju usluge ugroženim kategorijama građana na teritoriji 30 različitih opština.

Devojčice koje su bile prodate radi prinudnog braka u inostranstvu, uglavnom u Nemačku i Belgiju, često su dalje radno eksploatisane od strane ljudi kojima su prodate.

Pandemija korona virusa intenzivirala je ovu praksu, navedeno je u izveštaju.

Takođe, u njemu se ističe da su korisnici koji su bili izloženi eksploataciji i nasilju uglavnom registrovani kao povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji, zatim da su bili registrovani kao žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Trening je organizovan u okviru projekta “Jačanje procesa reintegracije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i drugih ranjivih grupa i pojedinaca”, uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije za razvoj” koji u Srbiji sprovodi GIZ.

“Podržavamo organizaciju ASTRA u njenim naporima ka iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, kao i izradu ovog značajnog izveštaja koji sadrži uvide i preporuke za unapređenje rada u ovoj oblasti”, poručila je Marija Branković iz GIZ-a, medijska savetnica na programu “Migracije za razvoj”.