Astronomi s Australijskog nacionalnog univerziteta otkrili su zvezde stare više od 13 milijardi godina, starije i od Mlečnog puta, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).
Te zvezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je univerzum imao samo 300 miliona godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija Mlečni put.
“Ove prastare zvezde su među najstarijim opstalim zvezdama u univerzumu i izvesno najstarije koje smo ikada videli”, rekla je Luis Hauz, vodeća autorka studije objavljene u poslednjem broju časopisa Nejčr (Nature).
Hauz i njeni saradnici uvereni su da su te zvezde stare preko 13 milijardi godina zbog njihovog sastava i lokacije. One sadrže veoma malo “metala”, što je termin, kako navodi BBC, koji astronomi koriste za svaki element osim vodonika i helijuma. Ti metali nastaju kada zvezde eksplodiraju u supernovi i onda ulaze u sastav kasnije nastalih zvezda.
Ako zvezde imaju neobično malo metala, onda su verovatno nastale u ranoj istoriji univerzuma, pre eksplozije mnogih zvezda iz kojih nastaju takvi elementi.
Moguće je, međutim, da i u oblastima svemira s malo metala mogu nastati zvezde, koje onda iako mlade, nemaju takvih metala. Astronomi onda posmatraju kako se kreću zvezde da bi ustanovili da li su oduvek bile u sada gustom, metalom bogatom centru Mlečnog puta. Ako je zvezda rođena u tom regionu, onda je jedino objašnjenje malog sadržaja metala da su nastale pre postanka Mlečnog puta.
“Te zvezde imaju iznenađujuće nizak nivo ugljenika, gvožđa i drugih teških elementa, što sugeriše da prve zvezde nisu eksplodirale kao uobičajene supernove”, rekla je Hauz.
Otkriće astronoma s Australijskog nacionalnog univerziteta protivreči mnogim aktuelnim teorijama o uslovima ranog unverzuma, navodi BBC.