Makron je sinoć rekao australijskim novinarima u Rimu da je novi savez „veoma loša vest za kredibilitet Australije i veoma loša vest za poverenje koje veliki partneri mogu imati u Australiju“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio da ne misli da ga je lagao, već da zna da ga je lagao.

Morison je u Rimu rekao da nije lagao francuskog predsednika, dok je visoki zvaničnik autralijske vlade rekao danas da Asutralija nije ukrala ostrvo, nije uništila Ajfelovu kulu, već da je reč o ugovoru.

„Ugovori imaju odredbe i uslove, a jedan od tih uslova jeste da možete da izadjete iz ugovora. Mi smo iz tog ugovora izašli“, naveo je Barnabi Džojs.

Ne zna se da li je Džojs, kada je govorio o kradji ostrva, na umu imao ostrvo Sark u Lamanšu, koje je nezaposleni francuski nuklearni fizičar pokušao da osvoji 1990. godine.

Australija je prošlog meseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vredan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavku američkih. Kanbera je donela tu odluku zbog ulaska u bezbednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu.

Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije.

Makron i Morison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor sa Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20), ali se nisu sastali.   //