Autonomni ženski front je u saopštenju naveo da je u 2024. godini već zabeleženo 10 femicida, akušersko nasilje se i dalje ne kažnjava propisno, brojne žene nemaju pristup adekvatnoj zdravsvenoj zaštiti, seksualno uznemiravanje na fakultetima se ignoriše.

“Dok se sve to dešava, zaštitnik građana ove godine pokreće postupak o oceni ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u javnosti je 2023. godine iznosio uvrede o ženama, a već dva puta je u Skupštini Srbije podnošen Predlog zakona o stavljanju van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti”, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da je na datume poput Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti važno razgovarati o problemima koji jasno pokazuju u kakvom su položaju žene, ali i manjinske zajednice u srpskom društvu.

Podsećamo da postoje načini na koje se ovi problemi mogu rešiti, prvenstveno kroz državne institucije koje su zadužene za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pre svega u zakonodavnim i proceduralnim okvirima”, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *