Spisateljica Tes Geritsen tužila je Vorner Bros, navodeći da joj ta kompanija duguje više miliona dolara od zarade oskarima nagradjenog filma “Gravitacija” (Gravity).

Geritsenova je tužila Vorner Bros. Entertejnment federalnom sudu u Los Andjelesu, navodeći da je taj studio prekršio sporazum koji je ona imala s produkcijskom kućom u okviru te kompanije, a prema kojem je film “Gravitacija” snimljen na osnovu njenog istoimenog romana.

Ona je prodala autorsko pravo za taj roman za milion dolara 1999. godine.

Kompanija je odbila da komentariše ovaj slučaj, ali je njen portparol podsetio da je u oktobru Geritsenova izjavila pred publikom u Indijani da film nije snimljen na osnovu njene knjige.

U tužbi se navodi da je režiser Alfonso Kuaron dobio zadatak da adaptira njen roman u scenario bez njenog znanja nekoliko godina pre nego što je film snimljen. Spisateljica je autorska prava prodala produkcijskoj kući koju je Vorner Bros. kupio 2008. godine.

Roman i film imaju nekih sličnosti, ali njihove priče nisu identične. “Gravitacija” je na dodeli Oskara u martu nagradjena u sedam kategorija, ali scenario nije bio nominovan za tu nagradu.