Uhapšena su i tri novinara, a pretpostavlja se da je protesta bilo i drugde, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama u četvrtak se vidi dvadesetak avganistanskih žena obučenih u hidžabe kako s transparentima protestuju Kabulu. Nameravale su da se okupe ispred Univerziteta u Kabulu, ali su promenile mesto skupa jer su vlasti tamo rasporedile veliki broj policajaca.

Jedan demonstrant je rekao da su “neke od devojaka” privele žene, policajke. Dve devojke su puštene, ali je nekoliko žena zatvoreno.

Obezbedjenje univerziteta je u sredu, dan pošto je zabrana objavljena, sprečilo stotine žena da udju.

Srednjoškolkama je već zabranjeno da pohadjaju škole, a talibanske vlasti su u utorak naložile zabranu ženama da pohadjaju univerzitete, saopštilo je Ministarstvo za visoko obrazovanje koje je uputilo pismo svim univerzitetima u Avganistanu.

“Obavešteni ste da primenite naredbu o obustavljanju obrazovanja žena do daljeg”, piše u tom pismu.

Pre tri meseca hiljade devojaka i žena su polagale prijemne ispite za upis na univerzitete širom zemlje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je u sredu izrazio duboku zabrinutost zbog odluke talibana da ženama zabrane da studiraju i pozvao talibanske vlasti da “osiguraju jednak pristup obrazovanju” na svim nivoima, rekao njegov portparol Stefan Dižarik.

Talibani koji su ponovo na vlasti od avgusta 2021. godine, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se vratili strogoj primeni islama, kao što je bilo u prvom periodu njihove vladavine Avganistanom 1996-2001. godine.