„Ovo je prvi direktan let od Kine do Srbije. Za sada će let ići jednom nedeljno, a od septembra, oktobra dva puta nedeljno ćemo leteti do Kine“, rekao je Vučić na aerodromu „Nikola Tesla“.

Vučić je rekao da će avionska linija, koja će nositi ime „Mihailo Pupin“, privući veći broj turista i poslovnih ljudi u Srbiju.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, koja je doputovala prvim letom Peking-Beograd, izjavila je da će ovom avio linijom biti ojačana saradnja dve zemlje i ojačana pozicija Srbije kao regionalnog saobraćajnog čvorišta.

Ona je rekla da je otvaranje direktne avio linije rezultat brze realizacije značajnog konsenzusa između predsednika Si Đinpinga i Vučića za „neprekidno unapređenje saradnje dve zemlje“.

„Suočavajući se sa brojnim velikim izazovima u svetu, čelični prijateljski odnosi naše dve zemlje održavaju vitalni trend razvoja, što je u interesu naše dve strane i naroda dve zemlje“, rekla je Čen Bo.

Dočeku aviona prisustvovali su ministar finasija Siniša Mali i ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek.

Hajnan erlajns za sada će leteti samo subotom. Let Beograd-Peking trajaće devet i po sati.

Vučić je najavio da će u narednom periodu biti uspostavljena i linija za Čikago.