Ona je nakon odvojenih sastanaka sa novinarima i predstavnicima Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru kazala da je neophodno pronaći “zajednički jezik” kako bi došlo do otvaranja pravosudnih institucija za medije, ali i do unapređenja bezbednosti novinara.

“Predstavnici pravosudnih institucija smatraju da su otvoreni za medije, što iz percepcije novinara nije dovoljno, a to pokazuju i podaci o bezbednosti novinara i statistika Poverenika o postupanju po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Ima dobrih stvari, zavisi od sudova i tužilaštava, ali svakako postoji mogućnost da se sve to unapredi”, rekla je Babić.

Novinari iz Novog Pazara uglavnom su se žalili na nedostatak pravovremenih informacija iz pravosudnih organa, neodržavanje konferencija za novinare i neizdavanje saopštenja za javnost, kao i nedovoljnu angažovanost na unapređenju bezbednosti novinara.

Predstavnici Osnovnog i Višeg tužilaštva naveli su da su otvoreni za medije, da redovno odgovaraju na upite novinara, kao i da su spremni da se saradnja unapredi zbog čega će uskoro održati neformalni sastanak sa novinarima.