“Kako to da celi antikomunistički Prag i Brno glasaju za Petra Pavela koji ima komunističku prošlost. Čestitam mu da je kao komunistički agent treniran u Rusiji, koji je pozdravljao invaziju ruske vojske uspeo da dogura do vojnog komiteta NATO. Skidam kapu”, kazao je Babiš na konferenciji za novinare posle prebrajanja glasova iz prvog kruga.

Penzionisani general imao je svega sedam godina kada su snage Varšavskog pakta na čelu sa trupama SSSR-a u avgustu 1968. godine izvele invaziju na Čehoslovačku i okupirale je dok se poslednji ruski vojnik nije povukao 1991. godine.

Javnosti je poznato da je Pavel spadao u grupu mladih oficira sa uzornom vojničkom karijerom i u demokratskoj Češkoj, koji su vojno školovanje započeli još u vreme komunističke Čehoslovačke, a nastavili ga na Zapadu.

“Jedini predsednik u Evropi koji je bio komunistički agent je ruski predsednik Putin”, kazao je danas Babiš i pohvalio se da je upravo on kao premijer proterao agente iz ruske ambasade u Pragu zbog skandala sa ekspolozijom municije i oružja namenjenog Ukrajini u magacinu u Vrbjeticama 2014. godine i da se nikad nije sreo sa ruskim ambasadorom niti je išao na prijeme u rusku ambasadu.

Babiš je ponovo porekao da je on sam u mladosti bio saradnik zloglasne komunističke tajne policije StB, kako se vodi u spiskovima komunističkih agenata i saradnika StB u Babišovoj rodnoj Slovačkoj a već godinama se sudi u pokušaju da očisti svoje ime.

“Krivo mi je što me smatraju zlom. Češkoj sam dao 10 godina svog života u korist ljudi. Nisam morao da idem u politiku. Ako postanem predsednik pomagaću ljudima. Pavel je kandidat vlade. Ako bude predsednik to neće biti dobro za gradjane Češke. Sprovodiće samo volju vlade i možda svojih sponzora i još nekog drugog”, rekao je Babiš.

Bivši premijer ponovio je obećanje da bi kao predsednik Češke organizovao mirovne pregovore da se završi rat u Ukrajini i veruje da bi bio uspešan jer iz vremena dok je bio premijer poznaje mnoge evropske i svetske zvaničnike, recimo francuskog predsednika Makrona sa kojim se sastao pred izbore ili medju ostalima i turskog predsednika Erdogana koji je, kako je kazao, vrlo važan za pregovore o okončanju rata a prijatelj je i sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Kao hajku na njega i njegovu porodicu odbio je sve afere koje ga prate oko sukoba interesa dok je bio premijer i četiri puta povećao svoje bogatstvo, izmedju ostalog zahvaljujći javnim nabavkama, da bi njegovo bogatstvo počelo da se topi kada je otišao iz vlade i sada je peti najbogatiji u Češkoj, a ne drugi kao ranije.

Podsetio je da ga je Gradski sud u Pragu posle šest godina istrage i sudjenja pet dana pred izbore oslobodio zbog nedostatka dokaza da je učinjeno krivično delo u aferi oko porodične farme i konferencijskog centra Rodino gnezdo, kada je farma izdvojena iz Babišovog koncerna da bi dobila dva miliona evra dotacija za mala preduzeća bila vraćena u Agrofert čim su završene kontrole i nadzor EU.

“Radujem se, kao kandidat stranke ANO postigao sam famozan rezultat. Osvojio sam 500.000 glasova više nego ANO na parlamentarnim izborima”, kazao je Babiš i obećao da neće više biti predsednik stranke ako bude izabran za novog šefa države.

Nakon prebrojanih 99,99 odsto glasova u prvom krugu pobedio je neočekivano nezavisni kandidat, penzionisani general Petr Pavel (61) sa 35,39 odsto glasova a sa njim u drugi krug 27. i 28. januara ide tajkun agro i hemijske industrije, bivši premijer Andrej Babiš (68) sa 35 odsto glasova.

Česi su masovno izašli na ove izbore i odziv je dostigao 68,24 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača, što je treća najveća izlaznost na bilo koje izbore u istoriji Češke.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *