Bah je tokom posete Montevideu povodom obeležavanja 100. godišnjice Olimpijskog komiteta Urugvaja, rekao novinarima da “ima veliku podršku međunarodne zajednice za ujedinjujuću moć sporta”.

“Nadam se da će nam naredna debata o Rezoluciji o olimpijskom primirju, koja će se održati u novembru u Ujedinjenim nacijama, doneti novi talas podrške”, rekao je Bah i pozvao na poštovanje primirja, čija tradicija datira od drevnih Igara.

Bah je istakao da pomno prati pokušaje određenih zemalja da “politizuju sport i zamene sportska takmičenja poput Olimpijskih igara događajima koje organizuje vlada”.

On je to izjavio nakon što je prošle sedmice ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će nove “organizacione i pravne forme” u vidu liga, udruženja i klubova potkopati postojeći sistem i tako zameniti monopol glavnih struktura međunarodnog sporta kao što je MOK.

“Ovo je saopštenje iz Rusije. Mi to pomno pratimo, naravno. Uvereni smo da će svet shvatiti da bi politizovanje sporta bilo veoma štetno po društvo”, rekao je Bah i dodao je misija sporta bila organizovanje takmičenja između nacija koje su u određenom trenutku politički prijateljske.

Putin je prošle sedmice optužio MOK da koristi Olimpijske igre kao “instrument političkog pritiska” i da vrši “etničku diskriminaciju” zbog ograničenog ograničenog broja ruskih takmičara koji mogu da učestvuju na takmičenju u Parizu naredne godine.

MOK, koji je čvrsto odbacio te optužbe, mora da odluči da li će Rusiji i Belorusiji biti dozvoljeno učešće na Igrama u Parizu. Njima je od početka rata u Ukrajini zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima.

MOK je u martu ipak preporučio da se individualni sportisti vrate u takmičenja pod neutralnom zastavom i strogim uslovima, među kojima i da nisu podržavali rat u Ukrajini.

Međunarodni paraolimpijski komitet je u septembru dozvolio učešće na takmičenju u Parizu ruskim i beloruskim sportistima kao neutralnim i pod strogim uslovima.

MOK je ovog meseca do daljeg suspendovao Olimpijski komitet Rusije pošto je to rusko telo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.