Bajden napušta Južnu Koreju gde je imao više sastanaka sa novim predsednikom Jun Suk-jeolom da razgovara izmedju ostalog o jačanju vojnih vežbi da bi se suprotsavili „zveckanju oružja“ severnokorejskog vodje Kim Džong Una.

To je objavljeno u vreme kada je južnokorejska obaveštajna služba javila da je Severna Koreja završila pripreme za sprovodjenje nuklearne probe koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva u poslednjih pet godina. Nije isključeno da se ta proba obavi dok je američki predsednik u poseti Aziji.

U znaku američkih ambicija u regionu Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Junom govorio o „svetskom takmičenju izmedju demokratija i autokratija“ naglasivši da je region Azije i Pacifika u tom takmičenju važno borilište.

„Dugo smo govorili o poterbi da se ova saradnja ne ograniči na SAD, Japan i Koreju već da obuhvati ceo Pacifik, Južni Pacifik i Indo-Pacifik. Mislim da je ovo putovanje šansa“, rekao je Bajden.

Kina je glavni rival SAD-u u toj geopolitičkoj borbi.

Tokom posete Južnoj Koreji Bajden je takodje potpisao zakon koji je američki Kongres usvojio u četvrtak o ogromnom paketu pomoći od 40 milijardi dolara Ukrajini da joj pomogne u odbrani od ruske invazije.

Pre odlaska iz Seula Bajden se sastao sa šefom proizvodjača automobila Hjundaj da proslavi odluku te kompanije o investiranju 5,5 milijradi dolara u fabriku električnih vozila u južnoj američkoj državi Džordžiji.

Takodje je sa južnokorejskim predsednikom Junom posetio američke u južnokorejske trupe, u znaku zaista integrisanog ekonomskog i vojnog saveza dve zemlje, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće.

U Japanu će se sutra sastati sa premijerom Fumijom Kišidom i carom Naruhitom pre sastanka Kvada u utorak, diplomatskog formata koji okuplja SAD, Japan, Indiju i Australiju. Predsednik SAD tada će otkriti novu američku inicijativu za trgovinu u tom regionu.

Severna Koreja i dalje zabrinjava pošto je ubrzala probe oružja od početka godine. Juče su Bajden i Jun rekli da hoće da ojačaju vojnu saradnju da bi se suprotstavili rastućoj pretnji  Severne Koreje, tako što će povećati domet i obim zajedničkih vojnih vežbi na Korejskom poluostrvu i oko njega.

Svako jačanje zajedničkih vojnih vežbi može da razljuti Pjongjang koji smatra te manevre generalnom probom za invaziju.