Bajden je u intervju za Si-En-En (CNN) rekao da su SAD i dalje posvećene odbrani Izraela, kojem će slati rakete presretače “Gvozdena kupola” i drugo defanzivno oružje, ali ako Izrael “ide” u Rafu, Vašington ga neće snabdevati ofanzivnim oružjem.

Taj intervju je najoštrija Bajdenova javna izjava o potencijalnoj izraelskoj vojnoj operaciji, a usledila je posle odluke da se pauzira isporuka teških bombi Izraelu prošle nedelje zbog zabrinutosti da se američki saveznik bliži napadu na Rafu uprkos javnim i privatnim upozorenjima administracije SAD.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je u sredu da se njegova vlada oseća izneverena zbog pauziranja isporuke bombi, preneo je Asošiejted pres.

To je vrlo razočaravajuča odluka, čak i frustrirajuća rekao je Erdan za izraelski TV kanal 12, ali je dodao da ne misli da taj potez označava šire zaustavljanje američke pomoć Izraelu.

U izjavi za izraelski javni servis Kan Erdan je posle Bajdenove izjave da mora da izabere između američkog oružja i ofanzive na Rafu rekao da svaki pritisak na Izrael daje nadu neprijateljima te zemlje.

“Ima mnogo američkih Jevreja koji su glasali za predsednika i Demokratsku partiju i sada oklevaju”, zaključio je Erdan.

On je nagovestio da odluka potiče od političkog pritiska na Bajdenovu adminstraciju u Kongresu, zbog protesta u kampusim na univerzitetima i predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *