„On je ratni zločinac“ rekao je Bajden za Putina po izlasku sa nevezanog dogadjaja u Beloj kući, dobacujući odgovor na pitanje novinara.

To je do sada najoštrija osuda Putina i ruskog delovanja od strane nekog američkog zvaničnika od počekta ruske invazije Ukrajine.

Dok su druge svetske vodje upotrebile te reči Bela kuća je oklevala da proglasi akcije Putina delima ratnog zločinca, navodeći da je to pravni termin koji zahteva da se istraži.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je ubrzo posle Bajdenove izjave rekla da je „predsednik govorio iz srca i na osnovu onoga što ste videli na televiziji odnosno varvarske akcije jednog brutalnog diktatora“.

Ona je rekal da je pravna procedura i dalje u toku u Stejt department o pravnom odredjivanju „ratnih zločina“ koje je Rusija počinila u Ukrajini.

Senat SAD jednoglasno je juče odobrio rezoluciju kojom se traži istraga ratnih zločina predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog režima zbog invazije na Ukrajinu. U toj rezoluciji se takodje strogo osudjuju „nasilje, ratni žločini i zločini protiv čovečnosti“ ruske vojske pod Putinovom naredbom.