Neimenovani zvaničnik blizak američkom predsedniku ranije je najavio ovaj Bajdenov potez, i da će biti pooštrene sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koju je naredio predsednik Vladimir Putin.

„Mi nećemo biti deo subvencionisanja Putinovog rata“, rekao je Bajden u izjavi iz Bele kuće.

Njegova izjava je data u vreme kada je rastao pritisak demokrata i republikanaca i označava spremnost da prihvati politički rizik povećanja cena nafte da bi ekonomski uzvratio Rusiji zbog invazije.

Odluka je usledila takodje nakon molbi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz ruske nafte, što nije bilo obuhvaćeno velikim sankcijama uvedenim Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Izvoz energije zadržao je stabilan priliv gotovine u Rusiju uprkos ozbiljnim ograničenjima nametnutim ruskom finansijskom sektoru.

Američki predsednik je upozorio da će „odbrana slobode koštati“ i sve u SAD.

Iako je Bajden pokušao da radi zajedno sa evropskim saveznicima on je priznao da mnogi od njih ne objavljuju sličnu zabranu zato što više zavise od nafte i gasa iz Rusije.

„Tako da možemo preduzeti ovaj korak kada drugi ne mogu. Ali, saradjujemo blisko sa Evropom i drugim partnerima da razvijemo dugoročnu strategiju da smanjimo njihovu zavisnost od ruskih energenata takodje“, rekao je on.

Britanija se pridružila SAD-u u objavi zabrane uvoza ruske nafte.

Prirodni gas iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva, dok SAD ne uvoze ruski prirodni gas.

Britanski ministar za ekonomiju Kvasi Kvarteng rekao je da će uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije biti postepeno smanjen i prekinut do kraja godine.

Rekao je da će prelazni period dati vremena tržištu, firmama i lancima snabdevanja da nadju zamenu za ruski uvoz, koji predstavlja osam odsto tražnje u Britaniji.

Rekao je da će Britanija saradjivati sa drugim snabdevačima nafte uključujući SAD, Holandiju i zalivske zemlje da osigura dodatne isporuke.