U saopštenju Bele kuće je navedeno da je Bajden na sastanku ponovo potvrdio značaj Turske kao saveznika u NATO-u, kao i njeno odbrambeno partnerstvo sa SAD, ali je izrazio zabrinutost zbog ruskog raketnog sistema S-400.

Uloga Turske kao saveznika u NATO-u bila je pod oštrom kontrolom poslednjih nedelja.

Erdogan je na skupu 23. oktobra rekao da će 10 stranih ambasadora koji su pozvali na oslobadjanje uhapšenog filantropa Osmana Kavale biti proglašeni personama non grata.

Deset ambasadora u Turskoj, medju kojima SAD, Francuske i Nemačke, ranije su izdali saopštenje u kojem su zatražili da se reši slučaj Osmana Kavale koji je u zatvoru od 2017. godine iako nije osudjen.

SAD se snažno protive upotrebi ruskog sistema i kažu da on predstavlja pretnju NATO i američkim avionima. Na tursku kupovinu ruskog sistema S-400 Trampova administracija je odgovorila izbacivanjem Turske iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

Turska smatra da bi S-400 mogli da se koriste nezavisno od sistema NATO-a i da zato ne predstavljaju rizik.

Ankara je zainteresovana za kupovinu američkih borbenih aviona F-16, ali je Bajden bio „veoma jasan“ sa Erdoganom da postoji proces kroz koji takva prodaja mora da prodje, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije novinarima posle sastanka u Rimu.

U saopštenju Bele kuće je navedeno da su Bajden i Erdogan razgovarali i o političkom procesu u Siriji, humanitarnoj pomoći Avganistancima, izborima u Libiji, situaciji u istočnom Sredozemlju i diplomatskim naporima na Južnom Kavkazu.

Bajden je izrazio zabrinutost za ljudska prava i vladavinu zakona u Turskoj i pozvao zemlje da više saradjuju i efikasno rešavaju „nesuglasice“, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Erdogan su se poslednji put sastali u junu na samitu NATO-a gde su razgovarali o mogućnosti da Turska obezbedjuje i upravlja medjunarodnim aerodromom u Kabulu, u Avganistanu, ali ti planovi su pali u vodu nakon što su talibani preuzeli u toj zemlji.