Banka Silicijumske doline je zatvorena u petak, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svetske finansijske krize kolabirao Vašington Mjučual (Washington Mutual).

Sredstva Banke Silicijumske doline zaplenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je stvorilo opštu navalu.

Predsednik je rekao da će tražiti da odgovorni snose posledice i da će izvršiti veći pritisak da se bolje regulišu i nadgledaju veće banke.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je juče da savezna vlada neće pomoći banci Silikonske doline koja je bankrotirala ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Britanski ogranak kalifornijske Banke Silikonske doline (SVB) koja je bankrotirala, prodat je banci HSBC uz posredovanje britanske vlade i Banke Engleske, saopštilo je danas britansko ministarstvo finansija.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *