“Godinu dana kasnije, Kijev stoji uspravno. I Ukrajina stoji uspravno. Demokratija stoji uspravno. Amerikanci stoje uz vas, i svet stoji uz vas”, rekao je Bajden posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Bajden se sa Zelenskim konsultovao o narednim koracima, odao počast poginulim ukrajinskim vojnicima i razgovarao sa osobljem američke ambasade u Kijevu, navodi Asošiejted pres.

Najavio je dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Kijevu, koja uključuje granate za haubice, protivtenkovske rakete, radare za vazdušni nadzor i drugu pomoć, ali ne i novo napredno oružje. SAD su do sada dostavile Ukrajini pomoć vrednu više od 50 milijardi dolara.

Zelenski je rekao da su on i Bajden razgovarali o “oružju dugog dometa i oružju koje još može da bude isporučeno Ukrajini iako do sada nije”, dodajući da je sa američkim predsednikom imao “veoma plodne pregovore”.

Ukrajinski predsednik je Bajdenovu posetu ocenio kao “izuzetno važan znak podrške”, a šef diplomatije Dmitro Kuleba da je dolazak američkog predsednika “jasna poruka Rusiji i pobeda ukrajinskog naroda”.

Kuleba je na Fejsbuku napisao da je Bajdenova poseta “istorijski trenutak” i da je organizovana “uprkos svim problemima u ime pobede Ukrajine i celog slobodnog sveta”.

Za vreme Bajdenove posete Kijevu oglasile su se sirene za protivvazdušnu uzbunu, dok je američki predsednik bio u crkvi sa Zelenskim, ali nije bilo panike, navodi Frans pres.

Poseta Bajdena Kijevu dolazi u trenutku kada on pokušava da zadrži saveznike ujedinjene u podršci Ukrajini, jer se očekuje intenziviranje rata na proleće. Zelenski vrši pritisak na saveznike da ubrzaju isporuku obećanih sistema naoružanja i poziva Zapad da dostavi Ukrajini borbene avione, što Bajden odbija.

Bajden bi od danas do 22. februara trebalo da bude u Poljskoj.