Bajden je rekao američkoj mreži Telemundo da se ne kaje zbog načina na koji je rešavao situaciju sa balonom, otkrivenim prvo iznad zapadnih krajeva SAD, da bi posle preleta cele teritorije ove zemlje bio oboren nad Atlantskim okeanom.

Neki članovi američkog Kongresa kritikovali su Bajdena zbog toga što balon nije uništen ranije.

“Nije to veliki (bezbednosni) proboj”, rekao je Bajden, dodavši da je to svakako bilo “kršenje međunarodnog prava”.

“To je naš vazdušni prostor. A jednom kad uđe u naš prostor, možemo da radimo sa njim šta hoćemo”, dodao je američki predsednik.

Prema njegovim rečima, američka vojska je brinula zbog toga što bi uništavanje objekta nad kontinentalnim delom SAD moglo ugroziti stanovništvo.

“Odluka im je bila mudra. Oborili su ga nad vodom, većinu ostataka su pokupili, i dobri su”, rekao je Bajden.

U izjavi za BBC, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) rekla je da je teško reći kako bi SAD postupile u nekoj drugoj sličnoj situaciji.

“Sigurno je da neću ulaziti u to kako obaveštajne službe ili Pentagon rade i na koji način procenjuju”, rekla je ona.

Donji dom američkog Kongresa, Predstavnički dom, usvojio je danas neobavezujuću rezoluciju kojom je prelet kineskog balona nazvao “drskim kršenjem” američkog suverniteta.

Kina, koja tvrdi da je balon bio meteorološkog tipa i da je prosto skrenuo sa kursa – odbacila je ocenu američkih kongresmena i nazvala je “golom političkom manipulacijom i naduvavanjem”.

“Kina je veoma nezadovoljna ovim i čvrsto se tome protivi”, rekao je danas novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Balon je 28. januara zašao na američku teritoriju Aljaske, a oboren je prošlog vikenda kod obale Južne Karoline, gde američka mornarica i dalje prikuplja njegove ostatke.