“Na nama je da ovo održavamo”, rekao je Bajden u Belfastu, u vezi sa ekonomskim rastom i prosperitetom Severne Irske otkako je potpisan irski “Sporazum na Veliki Petak” – što mu je zvaničan naziv. Pre njega, u dugogodišnjem sukobu eufemistički zvanom “Nevolje” između unionista i zastupnika ujedinjenja sa Irskom poginulo je 3.600 ljudi.

U svojoj prvoj predsedničkoj poseti Severnoj Irskoj, Bajden je izjavio će se američke investicije u ovu oblast nastaviti kako bi se podstaknao njen rast, naročito ako podeljeni političari u Belfastu reše sukob koji je zaustavio rad regionalne vlade.

“Jednostavna je istina da mir i ekonomski prosperitet idu ruku pod ruku”, rekao je Bajden, ukazavši da je ekonomija Severne Irske udvostručila rezultate nakon što je u aprilu 1998. godine, pre tačno četvrt veka, potpisan mirovni sporazum.

Bajden je izneo predviđanje da će se domaći bruto-proizvod Severne Irske i više nego utrostručiti “ako stvari nastave da se kreću u pravom smeru” i dodao da je svetla budućnost “tek početak”.

“Vaša istorija je naša istorija”, rekao je predsednik SAD, čije je poreklo britansko i irsko. “I što je još važnije, vaša budućnost je budućnost Amerike”.

Iako je mir u Severnoj Irskoj uhvatio koren, ova oblast nema vlast, jer je Demokratska unionistička stranka kao činilac polovine vlasti u regionalnom parlamentu u Stormontu, napustila vlast u znak protesta zbog trgovinskog spora Evropske unije i Velike Britanije koji je nastao kao posledica Bregzita.

Oslonac mirovnog sporazuma, potpisanog dok je Velika Britanija bila deo Evropske unije, jeste slobodan prelazak granice između Republike Irske i Severne Irske. Sa Bregzitom, javili su se problemi sa carinskom kontrolom.

Bajden je pozvao obe strane da se vrate poslu jer je sudbina Severne Irske u njihovim rukama, a “demokratiji su potrebni šampioni”.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak, s kojim je Bajden jutros popio čaj, rekao je posle Bajdenovog obraćanja da su imali “veoma dobar razgovor” o investiranju u Severnu Irsku i o međunarodnim pitanjima.

“Veoma smo bliski partneri i saveznici. Sarađujemo u vezi s raznim pitanjima”, rekao je Sunak.

Kada je Sunak postao premijer, Velika Britanija i Evropska unija su u februaru konačno došle do sporazuma u vezi sa trgovinom, što su SAD pozdravile, ali irska Demokratska unionistička partija smatra da sporazum i dalje ne rešava neka pitanja, pa je odbila da se vrati u vladu Severne Irske.

Pre obraćanja javnosti, Bajden se sastao sa predstavnicima pet stranaka koje imaju predstavnike u regionalnom parlamentu u Stormontu.