„Ovo je više nije samo evropsko pitanje, to je globalno pitanje“, rekao je Bajden danas u Tokiju na početku samita grupe Kvad (SAD, Japan, Australija i Indija).

Mada nije prozivao direktno nijednu zemlju njegova poruka je izgleda bila uperena bar delom na indijskog premijera Narendru Modija, sa kojim i dalje postoje razlike oko odgovora na rusku invaziju.

Za razliku od drugih zemalja u Kvadu, i gotovo svakog drugog američkog saveznika Indija nije uvela sankcije, niti je čak osudila Rusiju, svog najvećeg snabdevača oružja.

Bajden je naglasio da svet ima zajedničku odgovoronost da uradi nešto da pomogne ukrajinskom otporu protiv ruske agresije.

„Prolazimo kroz mračan čas naše zajedničke istorije. Ruski brutalni i neizazvan rat protiv Ukrajine stvorio je humanitarnu katastrofu i nedužni civili ubijani su na ulicama i milioni su interno raseljeni i u izgnanstvu. Svet mora to da rešava i mi to činimo“, rekao je Bajden.

Bela kuća je hvalila nekoliko pacifičkih zemalja uključujući Japan, Singapur i Južnu Koreju zato što su uvele oštre sankcije Rusiji sa zabranama izvoza i ponudile humanitarnu i vojnu pomoć Kijevu.

Za nekoliko većih azijskih sila ruska invazija predstavljala je važan trenutak kada svet jakim odgovorom na postupke Rusije pokazuje da Kina ne treba da zauzima sporne teritorije vojnim delovanjem.

Japanski premijer Fumio Kišida, navodeći rusku agresiju u Ukrajini rekao je drugim vodjama: „Ne možemo dozvoliti da se isto dogodi u indo-pacifičkom regionu“.

Bela kuća je razočarana relativnim ćutanjem Indije, najveće svetske demokratije.

Bajden je pozvao Modija da ne ubrza kupovinu ruske nafte pošto SAD i drugi saveznici nastoje da zavrnu ruske prihode od energenata.

Indijsiki premijer se nije javno obavezao da će prekinuti sa nabavkom ruske nafte.

Suočena sa zapadnim pritiscima Indija je osudila civilna stradanja u Ukrajini i pozvala na momentani prestanak neprijateljstva.

Indija je medjutim takodje doprinela negativnim posledicama rata koji je izazvao globalni nedostatak hrane zabranom izvoza žita u vreme kada raste rizik od gladi u delovima sveta.

Indijski premijer nije govorio o ruskom ratu protiv Ukrajine u svom obraćanju na samitu.

Samit je održan poslednjeg dana Bajdenove petodnevne posete Japanu i Južnoj Koreji, njegovom prvom predsedničkom putovanju u Aziju.

Na sastanku je takodje prvi put  novi australijski premijer Entoni Albaneze izašao na globalnu scenu.

On je došao u Tokijo juče posle polaganja zakletve za premijera. Njegova Laburistička partija levog centra porazila je na izborima ovog vikenda premijera Skota Morisona, i okončala devetogodišnju vladavinu konzeravativaca.

Bajden, Modi i Kišida poželeli su Albanezeu dobrodošlicu u klub i izrazli divljenje zbog njegove rešenosti da se pridruži ovoj neformalnoj bezbednosnoj koaliciji tako brzo posle preuzimanja dužnosti.

Albaneze je rekao ostalim vodjama da je posvećen misiji grupe da se zadrži slobodan i otvoren region indo-pacifika.

„Imali smo promenu vlade u Australiji ali australijska posvećenost Kvadu se nije promenila i neće se promeniti“, rekao je Albaneze.